Het Bonkelaarhuis HOME          ACTUEEL          OVER ONS          VACATURES          CONTACT Facebook  Instagram  Linkedin    
             
    Gepubliceerd op: 26 mei 2020    |   Laatste wijziging: -      
   

Samen pakken we eenzaamheid aan!

Kom erbijDe coalitie Kom Erbij heeft na de ondertekening van het visiedocument vorig jarig een werkplan opgesteld voor het jaar 2020. Dat we met de daarin omschreven acties en processen rekening moeten houden met een anderhalve meter samenleving had niemand aan het begin van dit jaar kunnen denken.


In de afgelopen weken hebben de Sliedrechtse organisaties zoals ASVZ, Buurtgezinnen, Home-start, Vereniging de Zonnebloem, Participe, Yulius, Welzijnswerk, Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht, Waardenburgh, Leliezorggroep, T-zorg, Bibliotheek Aanzet, Sociaal Team, United by Music, NPV, Gemiva, Alzheimer Nederland en Philadelphia elkaar opgezocht om de impact van de coronacrisis te bespreken. Eenzaamheid staat door alle maatschappelijke maatregelen meer dan ooit in de belangstelling en opeens krijgen ook een nieuwe doelgroepen hier mee te maken.

Hoewel iedereen in het leven met eenzaamheid te maken kan krijgen, zijn er specifieke risicogroepen die in de nieuwe anderhalve meter samenleving het hardst worden getroffen. (Jonge) Ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking, alleenstaanden, zwaarbelaste mantelzorgers, nieuwkomers, daklozen, mensen met ggz-problemen, mensen die in armoede leven, laaggeletterden en mensen met een migratie-achtergrond.

We staan als samenwerkende culturele en sociale partners stil bij wat we van elkaar kunnen leren en hoe we kunnen zorgen voor overdracht van kennis en vaardigheden. Één tegen eenzaamheid vraagt hier niet alleen om samenwerking tussen allerlei sectoren, maar ook om creatieve denkkracht. Acties en processen die dit jaar worden ingezet krijgen een corona-jasje aan. Hoe kunnen we de kwaliteit van het leven van eenzame mensen verbeteren? Dikwijls onbewust of onuitgesproken, wordt eenzaamheid geassocieerd met een idee van falen of niet goed genoeg zijn. Voor veel mensen is het daarom niet gemakkelijk om toe te geven dat ze zich eenzaam voelen. Echter zitten veel mensen nu in hetzelfde schuitje. Je komt alleen nog naar buiten voor een boodschap en ontvangt geen bezoek of op afstand. Een spontane knuffel of het wekelijkse uitje met de contacten van een club of vereniging zijn grotendeels weggevallen.

We gaan de komende periode met elkaar aan de slag om nieuwe en slimme verbindingen te maken, waarmee we iedere inwoner proberen te bereiken en waar nodig te ondersteunen.

Door de coronamaatregelen liggen er ook nieuwe (digitale) kansen. We nodigen organisaties, verenigingen, instellingen of bedrijven met een frisse buiten-staandersblik, een positieve insteek deel te nemen aan de buitencirkel van de coalitie Kom Erbij. Heeft u een idee en/of inspiratie? Neem dan contact op met de coördinator van de coalitie: d.korevaar@bonkelaarhuis.nl

   
   
   
         
         
         
   Het Bonkelaarhuis 
     
  Thema's   
     
  Opgroeien en opvoeden   
  Hulpverlening  
  Ouder worden  
  Werk & dagbesteding  
  Een veilig thuis  
  Wonen en huishouden  
  Financieel & juridisch  
  Nieuw in Sliedrecht  
  Mantelzorg  
  Vrijwilligerswerk  
  Activiteiten  
 


     
  Neem contact met ons op!  
     
  Locatie  Het Bonkelaarhuis   
    Bonkelaarplein 7   
    3363 EL Sliedrecht   
  Telefoon  0184 - 420 539  
  Mail  info@bonkelaarhuis.nl     
     
     
  Openingstijden  
  Maandag tot en met vrijdag  
  tussen 08:30 uur en 17:00 uur  
     
 
   
  © BONKELAARHUIS - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN PRIVACY          DISLAIMER          KLACHTENREGELING