Het Bonkelaarhuis HOME          ACTUEEL          OVER ONS          VACATURES          CONTACT Facebook  Instagram  Linkedin    
             
    Je bent hier:  Home  »  Mantelzorg  »  Informatie voor vrijwilligers      
    Mantelzorgpunt

Informatie voor professionals

Wanneer iemand het zelf niet meer redt, kijken we voor ondersteuning eerst naar wat de directe sociale omgeving voor iemand kan doen. Daarna wordt er eventueel (ook) professionele hulp ingeschakeld. De grotere rol van mantelzorgers en zorgvrijwilligers heeft invloed op het werk van jou als zorgprofessional.

   
   
     
   

Goed samenwerken

Naast een cliënt staat steeds vaker ook een mantelzorger, met een behoorlijke dosis ervaring. Zo'n mantelzorger heeft met eigen ogen gezien welke impact de ziekte of beperking op het leven van de cliënt heeft. Ze weten ook hoe hun naaste was vóór het ziekteproces en kennen het leven dat iemand voorheen leidde. Als verpleegkundige, verzorgende of helpende kun je die kennis en ervaring gebruiken. Zo vul je je eigen professionele vaardigheden aan. Samenwerken met een mantelzorger is niet altijd even vanzelfsprekend. Het vraagt een investering van beide kanten, maar is zeker de moeite waard. De zorg wordt er beter van!

Betrek het netwerk

Mantelzorgers met een betrokken sociaal netwerk hebben het makkelijker dan mantelzorgers die in hun eentje voor de zorg opdraaien. Maar veel mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen of hulp aan te bieden. Het is verstandig om daar in gesprekken speciale aandacht aan te besteden. Het is ook goed om je te realiseren dat niet iedereen een sociaal netwerk heeft. Sommige mensen lukt het, ook met de beste wil van de wereld, niet om een netwerk op te bouwen en in stand te houden. Voor die mensen is meer (professionele) zorg en steun nodig.

Tips bij netwerkondersteuning


Breng vraag en netwerk in kaart
Breng het sociale netwerk van de zorgvrager in een vroeg stadium in kaart. Betrek mantelzorgers bij het (keukentafel)gesprek over de zorgverlening en breng daarin het sociale netwerk ter sprake.

Maak samen met de zorgvrager en mantelzorger een maatwerkarrangement, dat aansluit bij hun wensen en behoeften. Dit arrangement kan bestaan uit hulp en steun vanuit het sociale netwerk, van vrijwilligers en/of van professionals.

Inventariseer of het nodig en gewenst is om het sociale netwerk te versterken. Zo ja, bespreek dan met de mantelzorger en zorgvrager welke stappen zij kunnen nemen.

Help het netwerk helpen
Laat zien dat u de inzet van het sociale netwerk erkent en waardeert. Werk op gelijke voet met de mensen uit het netwerk samen. En respecteer ook hun grenzen.

Ondersteun de mensen in het sociale netwerk door te inventariseren wat zij nodig hebben om de ondersteuning die zij bieden aan te kunnen en vol te houden. Bied daar vervolgens oplossingen voor, zoals praktische trainingen.

Wijs mantelzorgers op de mogelijkheden om de zorg en communicatie binnen het sociale netwerk handig te organiseren, bijvoorbeeld via websites als www.sharecare.nl en connectedcare.nl.

   
    Jolanda Janmaat en Suzanne Lankhorst

Meer weten?

 

Voor meer vragen over dit onderwerp kun je terecht in het Bonkelaarhuis. Suzanne en Jolanda helpen je graag verder!

   
   
   
         
         
         
   



Het Bonkelaarhuis 
     
  Thema's   
     
  Opgroeien en opvoeden   
  Hulpverlening  
  Ouder worden  
  Werk & dagbesteding  
  Een veilig thuis  
  Wonen en huishouden  
  Financieel & juridisch  
  Nieuw in Sliedrecht  
  Mantelzorg  
  Vrijwilligerswerk  
  Activiteiten  
 


     
  Neem contact met ons op!  
     
  Locatie  Het Bonkelaarhuis   
    Bonkelaarplein 7   
    3363 EL Sliedrecht   
  Telefoon  0184 - 420 539  
  Mail  info@bonkelaarhuis.nl     
     
     
  Openingstijden  
  Maandag tot en met vrijdag  
  tussen 08:30 uur en 17:00 uur  
     
 
   
  © BONKELAARHUIS - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN PRIVACY          DISLAIMER          KLACHTENREGELING