Het Bonkelaarhuis HOME          ACTUEEL          OVER ONS          VACATURES          CONTACT Facebook  Instagram  Linkedin    
             
    Je bent hier:  Home  »  Nieuw in Sliedrecht  »  Statushouders en vluchtelingen      
   

Statushouders en vluchtelingen

Als statushouder of vluchteling kun je te maken krijgen met specifieke problemen en vragen, zoals waar kunnen mijn kinderen naar school, hoe kan ik starten met inburgering of hoe sluit ik een zorgverzekering af. In het Bonkelaarhuis zijn medewerkers in dienst die statushouders begeleiden in alle zaken die komen kijken bij het wonen in een nieuwe woonplaats en een nieuw land. Statushouders die via het AZC een woning krijgen aangeboden in Sliedrecht krijgen een vaste contactpersoon in het Bonkelaarhuis die hen helpen bij de eerste stappen naar zelfredzaamheid.

   
   
     
   

Veelgestelde vragen van statushouders en vluchtelingen

Waar kan ik inburgeringslessen volgen?

Er zijn diverse taalscholen in de regio, helaas is er geen taalschool in Sliedrecht. Bij het Bonkelaarhuis kunnen we zeker advies geven over welke taalschool het beste past bij je wensen en opleidingsniveau.

Ik moet de Participatieverklaring tekenen, waar kan ik terecht?

Twee keer per jaar en indien nodig vaker wordt een Participatieverklaringstraject gegeven. Deze bestaat uit twee maal een bijeenkomst van ongeveer 2 uur en de ondertekening van de participatieverklaring in bijzijn van de wethouder. Voor een uitnodiging voor het volgen van het eerst volgende traject kunt u zich melden bij het Bonkelaarhuis, vermeld dan ook of u vertaling nodig heeft. 

Hoe regel ik huisvesting en financiële zaken?

Als statushouder krijg je een woning toegewezen die geschikt is voor de grootte van je gezin. Deze woning mag alleen geweigerd worden in uitzonderlijke situaties. Je betaalt uiteraard wel huur voor de woning. Daarnaast zal een bijstandsuitkering worden aangevraagd, samen met een lening voor de inrichting van je huis. Deze lening betaal je terug in termijnen. Ook zal in het begin hulp van de voedselbank worden geregeld. Daarnaast zullen toeslagen worden aangevraagd als je daar recht op hebt, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebondenbudget. 

Waar kunnen mijn kinderen naar school?

Kinderen tussen 2 ½ en 4 jaar oud kunnen meedraaien in een peuterspeelzaal, dit is belangrijk voor de taalontwikkeling. Kinderen van 4 tot ongeveer 6 jaar oud kunnen aangemeld worden bij een reguliere basisschool, zij zullen snel Nederlands leren. Kinderen van 6 tot 12 jaar oud gaan naar de Anne Frankschool in Papendrecht, naar de Wereldklas. Daar krijgen ze extra veel lessen om Nederlands te leren, maar ook andere vakken als rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. Na 1 of 2 jaar wordt gekeken naar welke school de kinderen kunnen doorstromen. Kinderen van 12 tot 17 jaar gaan naar het Dalton College in Dordrecht, naar de Internationale Schakel Klas (ISK) opnieuw om eerst Nederlands te leren, zij worden voorbereid om regulier voortgezet onderwijs of op doorstromen naar MBO1.

In mijn straat zijn statushouders komen wonen hoe kan ik helpen?

Een vluchteling krijgt niet zomaar een verblijfsvergunning. Gaan wonen in een land en plaats die je helemaal niet kent, is een grote stap. Verwelkomd worden door je buurtgenoten is dan al heel fijn. Veel statushouders gaan wel vaak naar inburgering, maar hebben maar weinig mogelijkheden om Nederlands te oefenen. Dus een praatje maken of af en toe eens langs gaan voor een kopje thee of koffie zal meestal op prijs worden gesteld. Wanneer er jonge kinderen zijn kan het helpen de kinderen voor te lezen. Het advies is dat de ouders met de kinderen in de eigen taal blijven praten, zodat de kinderen het Nederlands niet verkeerd aanleren, maar boekjes lezen is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling.

Ik ben geen vluchteling, maar ik spreek de taal niet goed, kan ik ook hulp krijgen?

Zeker, in de bibliotheek is het Taalpunt. Je kunt er hier meer over lezen. En als je brieven die je ontvangt niet begrijpt, kun je ook in het Bonkelaarhuis terecht voor hulp.

   
   

Meer weten?

 

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met Caroline of het Bonkelaarhuis, telefoon 0184 - 420 539, e-mail info@bonkelaarhuis.nl 

   
   
   
         
         
         
   



Het Bonkelaarhuis 
     
  Thema's   
     
  Opgroeien en opvoeden   
  Hulpverlening  
  Ouder worden  
  Werk & dagbesteding  
  Een veilig thuis  
  Wonen en huishouden  
  Financieel & juridisch  
  Nieuw in Sliedrecht  
  Mantelzorg  
  Vrijwilligerswerk  
  Activiteiten  
 


     
  Neem contact met ons op!  
     
  Locatie  Het Bonkelaarhuis   
    Bonkelaarplein 7   
    3363 EL Sliedrecht   
  Telefoon  0184 - 420 539  
  Mail  info@bonkelaarhuis.nl     
     
     
  Openingstijden  
  Maandag tot en met vrijdag  
  tussen 08:30 uur en 17:00 uur  
     
 
   
  © BONKELAARHUIS - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN PRIVACY          DISLAIMER          KLACHTENREGELING