Het Bonkelaarhuis HOME          ACTUEEL          OVER ONS          VACATURES          CONTACT Facebook  Instagram  Linkedin    
             
    Je bent hier:  Home  »  Mantelzorg  »  Mantelzorgpunt  »  Ervaringsverhalen      
    Jonge Mantelzorger Cynthia Struijk

Het verhaal van jonge mantelzorger Cynthia Struijk

Cynthia is 19 jaar en woont samen met haar vriend in Eindhoven, waar ze studeert aan de Technische Universiteit. In het komende jaar hoopt ze haar Bachelor te behalen en na haar studie aan de slag te gaan als chemicus of procestechnoloog. Een top presentatie als je beseft wat voor zware taak ze in haar jongere jaren moest dragen.

   
   
     
   

Signalen

Cynthia was 16 jaar toen haar vader werd gediagnosticeerd met Frontotemporale Dementie (FTD), maar de signalen waren er eigenlijk al jaren eerder. De oma van Cynthia werd al eerder gediagnosticeerd met deze vorm van dementie, dus de signalen waren herkenbaar en baarden tegelijkertijd zorgen. Zijn taal en spraak werden wat gebrekkig en zijn gedrag leek te veranderen. Haar vader was altijd heel rustig, en nu kon hij ineens agressief worden en raakte in paniek bij het minste wat veranderde in zijn normale dagelijkse gang van zaken. Bijvoorbeeld als Cynthia spontaan bedacht om te koken, wat zij nooit deed. Toen ze de vlag buiten hing omdat ze geslaagd was, haalde hij de vlag keer op keer weer naar binnen. Ook ging hij dwangmatig schoonmaken. “Soms dacht ik dat hij gek werd, want dan ging hij midden in de nacht de ramen zemen, waardoor we wakker werden van het gekras op de ramen”.

De hele situatie zorgde ervoor dat Cynthia slecht sliep. Ook ontstonden er gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als haar vader het gas aan liet staan. “We konden niet altijd op hem letten. Mijn broertje en ik gingen naar school en mijn moeder werkte parttime”.

Cynthia nam destijds met ondersteuning van haar tante, de administratie van vader over. Haar moeder, niet van Nederlandse komaf, kon dit niet. In die tijd werd de moeder van Cynthia ook nog eens opgenomen in verband met psychische klachten, wat het proces van haar vader verergerde. “Ik moest toen voor mijn vader èn voor mijn broertje zorgen. Ik kookte, waste en dat ging mij eigenlijk heel goed af. Ik heb er veel van geleerd en ben heel snel volwassen geworden. Ik heb veel levenservaring opgedaan, waardoor ik nu goed op mezelf kan wonen. Wel zeggen mensen om mij heen dat ik eigenlijk geen kind heb kunnen zijn”. Door haar taken thuis, hield ze minder vrije tijd over. “Ik ben het ook gewend, ik weet niet beter. Ik probeerde het beste er van te maken. Ik moest rustig en staande blijven, want mijn broertje en vader waren al in paniek.”

“Ook hielp het mij om er met vrienden open over te praten. Ik nodigde hen ook gewoon thuis uit, ik heb mij nooit voor de situatie geschaamd. Ik heb al 5 jaar een hele lieve vriend die voor mij zorgde en waar ik nu al een jaar mee samen woon. Ik haal zelf veel voldoening uit het studeren, dat leidt mij af van de zorgsituatie thuis.” Ook op school is ze altijd heel open geweest, naar zowel leraren als leerlingen. “Het is belangrijk dat school op de hoogte is en er rekening mee kan houden, als ik bijvoorbeeld ineens weg moet voor de zorg voor mijn vader. Ik heb me altijd erg gesteund gevoeld door school.”

Cynthia woont nu sinds een jaar samen met haar vriend in Eindhoven. Haar vader is inmiddels opgenomen in een instelling, waar ze hem eens in de twee weken bezoekt. Hij heeft daar zijn rust gevonden, omdat daar het dagelijkse ritme wordt behouden. Ze geniet nu van de momenten samen met hem; ze kijken samen tv, ze schaken of gaan een stukje lopen. En hoewel ze nog wel de was doet voor haar vader en de administratie van haar moeder, zit ze nu lekker in haar vel doordat de grootste zorgen nu bij haar zijn weggenomen. Het zorgen voor zieke of hulpbehoevende familieleden kan een zware en intensieve taak zijn voor jong en oud. De taken ontstaan uit nood, het overkomt je en worden vaak als vanzelfsprekend en met liefde door de mantelzorger vervuld. Cynthia haar ervaringen leren dat openheid over je situatie enorm belangrijk is, evenals het vragen om hulp wanneer je dat nodig hebt. Het heeft haar in ieder geval de kracht gegeven om door te zetten en haar gebracht waar ze nu is.

Tips voor andere jonge mantelzorgers

Cynthia’s tips voor andere jonge mantelzorgers zijn:
- Praat er met iedereen over. Bespreek het ook op school, zodat zij er rekening mee kunnen houden.
- Schakel hulp in als het je teveel of ingewikkeld wordt. Bijvoorbeeld iemand de je helpt bij de administratie of boekhouding.
- Zorg voor een noodplannetje wat je in een crisissituatie moet doen, wie je moet bellen etc.

Tips voor professionals

× Blijf rustig. Een jonge mantelzorger heeft er niets aan als een leraar of professional in paniek raakt of emotioneel wordt van de situatie.
× Maak jonge mantelzorgers niet te bijzonder en zorg dat ze het dagelijks ritme blijven volgen. Anders blijven ze in de thuissituatie hangen.
× Maak het makkelijker om hulp te vragen. Soms vraagt het zoveel papierwerk, dat hulp vragen teveel tijd en energie kost, waardoor je het erbij laat zitten.

   
    Jolanda Janmaat en Suzanne Lankhorst

Meer weten?

 

Voor meer vragen over dit onderwerp kun je terecht in het Bonkelaarhuis. Suzanne en Jolanda helpen je graag verder!

   
   
   
         
         
         
   Het Bonkelaarhuis 
     
  Thema's   
     
  Opgroeien en opvoeden   
  Hulpverlening  
  Ouder worden  
  Werk & dagbesteding  
  Een veilig thuis  
  Wonen en huishouden  
  Financieel & juridisch  
  Nieuw in Sliedrecht  
  Mantelzorg  
  Vrijwilligerswerk  
  Activiteiten  
 


     
  Neem contact met ons op!  
     
  Locatie  Het Bonkelaarhuis   
    Bonkelaarplein 7   
    3363 EL Sliedrecht   
  Telefoon  0184 - 420 539  
  Mail  info@bonkelaarhuis.nl     
     
     
  Openingstijden  
  Maandag tot en met vrijdag  
  tussen 08:30 uur en 17:00 uur  
     
 
   
  © BONKELAARHUIS - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN PRIVACY          DISLAIMER          KLACHTENREGELING