Het Bonkelaarhuis HOME          ACTUEEL          OVER ONS          VACATURES          CONTACT Facebook  Instagram  Linkedin    
             
    Je bent hier:  Home  »  Mantelzorg  »  Mantelzorgpunt  »  Ervaringsverhalen      
    Jonge Mantelzorger Damian

Het verhaal van jonge mantelzorger Damian

Damian is 17 jaar oud en woont bij ouders. Zijn moeder heeft de ziekte van Marfan en werd anderhalf jaar geleden plotseling opgenomen, omdat haar gezondheidssituatie ernstig verslechterde. Ondanks (de impact van) de situatie is de hardwerkende Damian vorig jaar juni in 1 keer geslaagd.

De impact van deze plotselinge achteruitgang in gezondheid was en is nog steeds groot. “Ik was bang mijn moeder te verliezen, omdat haar gezondheid ineens zo achteruit ging.

   
   
     
   

 

Ik heb gewoon alle lessen op school gevolgd. Als ik klaar was met school, reisde ik af naar het ziekenhuis met mijn schoolboeken om daar te leren. Dat kostte mij veel energie en was in de klas met mijn gedachten bij mijn moeder.”

Damian heeft zijn situatie gedeeld met zijn mentor en zijn mentor heeft het vervolgens gedeeld met de klas. “Elke week vroeg hij hoe het ging met mij en met de gezondheid van mijn moeder, Dat hield mij op de been”. Ook kreeg hij ondersteuning van het schoolmaatschappelijk werk. “Het was enerzijds fijn, omdat ik mijn verhaald kwijt kon. Anderzijds vond ik het wel lastig om mijn verhaald aan een vreemde te doen en hield ik het liefst alles voor mijzelf. Ik sprak er ook wel eens over met een vriend, maar wilde hem er liever niet mee opzadelen. Met hem wilde ik gewoon een gezellige tijd door leuke dingen te doen. Als gezin hebben we het er niet echt over. We leven bij de dag.”

Door de gezondheidssituatie van zijn moeder, kwam er wel minder tijd voor leuke dingen en stopte hij met voetbal vanwege de verplichtingen om twee keer per week te trainen en in het weekend wedstrijd te voetballen.

Toen zijn moeder 4 maanden later thuis kwam, was de zorg groot. Er moet nog steeds 24 uur per dag iemand bij haar aanwezig zijn met de juiste kennis en vaardigheden omtrent haar zuurstofapparaat. Pas een jaar na haar thuiskomst is er hulp gevonden om af en toe de zorg van zijn vader over te nemen. Zo heeft hij af en toe weer eens wat quality time met zijn vader door samen naar de bioscoop te gaan. Ook schaamde Damian zich in het begin voor zijn moeder. “Wat vinden mensen ervan? We worden nog steeds soms erg aangekeken. Ik heb nu geaccepteerd zoals het is en ervaar dat je met gezondheidsproblemen nog steeds een perfect leven kan hebben. Ik ben zelfstandiger en volwassener geworden. Door de situatie heb ik leren koken en ben meer in het huishouden gaan helpen. Ook help ik bij de verzorging van mijn moeder.

Damian volgt de timmermansopleiding en werkt vier dagen per week bij Visser en Smit. In het weekend werkt hij het liefst zoveel mogelijk als bouwvakker, om wat bij te verdienen. Hij droomt over een rijbewijs, een Amerikaanse oude auto en over 2 jaar hoopt hij op zichzelf in Rotterdam te wonen. Het liefst wil hij op vakantie naar Barcelona, maar zijn moeder vindt het voor nu nog te eng om zo’n reis te ondernemen. Ook vraagt het zoveel regelwerk en zitten er behoorlijke kosten aan, wat het gezin tegenhoudt om te gaan.

“Maar, zegt Damian, “ik ben jong, een harde werker die er alles aan doet om mijn dromen waar te maken. Dus het komt goed”.

Tips voor jonge mantelzorgers

× Blijf positief;
× Praten met iemand is wel het verstandigst. Gewoon je hard luchten en lol hebben in de kleinste dingen.

Tips aan professionals

× Wees niet te serieus, hou het ook luchtig met grapjes.
× Focus je niet alleen op de negatieve dingen, richt je ook op het positieve.
× Accepteer als iemand ergens niet over wil praten of er dan even geen zin in hebt.

   
    Jolanda Janmaat en Suzanne Lankhorst

Meer weten?

 

Voor meer vragen over dit onderwerp kun je terecht in het Bonkelaarhuis. Suzanne en Jolanda helpen je graag verder!

   
   
   
         
         
         
   Het Bonkelaarhuis 
     
  Thema's   
     
  Opgroeien en opvoeden   
  Hulpverlening  
  Ouder worden  
  Werk & dagbesteding  
  Een veilig thuis  
  Wonen en huishouden  
  Financieel & juridisch  
  Nieuw in Sliedrecht  
  Mantelzorg  
  Vrijwilligerswerk  
  Activiteiten  
 


     
  Neem contact met ons op!  
     
  Locatie  Het Bonkelaarhuis   
    Bonkelaarplein 7   
    3363 EL Sliedrecht   
  Telefoon  0184 - 420 539  
  Mail  info@bonkelaarhuis.nl     
     
     
  Openingstijden  
  Maandag tot en met vrijdag  
  tussen 08:30 uur en 17:00 uur  
     
 
   
  © BONKELAARHUIS - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN PRIVACY          DISLAIMER          KLACHTENREGELING