Het Bonkelaarhuis HOME          ACTUEEL          OVER ONS          VACATURES          CONTACT Facebook  Instagram  Linkedin    
             
    Je bent hier:  Home  »  Mantelzorg  »  Mantelzorgpunt  »  Ervaringsverhalen      
    Jonge Mantelzorger Danny Struijk

Het verhaal van jonge mantelzorger Danny Struijk

Danny, een 19-jarige student heeft door zijn zorgen voor beide ouders een emotioneel zware periode doorgemaakt. Door het bespreekbaar te maken, staat hij weer sterk in zijn schoenen, geniet hij van het leven op weg naar zijn droombaan als primatoloog.

   
   
     
   

De diagnose

De diagnose Danny was 13 jaar, toen zijn vader de diagnose fronto-temporale dementie kreeg. “Ik kan de dag van de diagnose nog goed herinneren. Ik was toen heel pessimistisch, wist zeker dat hij dood ging en moest vreselijk huilen. Ook al was de diagnose een bevestiging van ons vermoeden. Als hij thuis kwam, kon hij bijvoorbeeld zeven keer hallo zeggen.”

Het leven kon zoveel mooier zijn

"Mijn moeder kampte destijds met psychische klachten en werd drie keer opgenomen. Ik dacht vaak na over hoe het leven eruit had gezien als mijn ouders gewoon gezond waren geweest. Ik miste een vader waar ik met vragen over bijvoorbeeld scheren terecht kon. Vrienden nam ik niet mee naar huis, omdat ik mij schaamde voor mijn hem. Ik wilde niet dat zij raar naar hem zouden kijken of medelijden hadden met mij. Momenten met mijn vader wilde ik op schrift vastleggen, omdat ik bang was om later te vergeten hoe hij was toen het nog beter met hem ging. Het leven kon zoveel mooier zijn.

Het gamen leidde mij af. Ik kon wel 10 uur achter de computer zitten en isoleerde mijzelf zo van iedereen. Ik kwam in een neerwaartse spiraal terecht en emotioneel ging het steeds slechter.”

Het leven kan zoveel mooier zijn

“Ik ben toen in therapie gegaan en met hulp van medicatie sta ik nu weer stevig in mijn schoenen. Het leven kan ook zoveel mooier zijn.

Ik ben nu erg gelukkig en richt mij op de toekomst. Met de opleiding psychologie & technologie die ik momenteel volg op de TU in Eindhoven, hoop ik later als primatoloog aan de slag te gaan. Ik geniet van kleine dingen als het lezen van een boek of een wandeling. Ik koester de momenten met mijn vader als ik hem in het weekend bezoek. Die momenten dat hij geïnteresseerd is in wat ik doe en hij het later ook nog stiekem achter mijn rug en vol trots na verteld aan de verpleging.”

Maak het bespreekbaar

“Hoewel ik destijds dacht de enige te zijn, heb ik om mij heen gezien dat het iedereen kan overkomen om even niet goed in je vel te zitten. Zit je diep in de put? Schakel een professional in. Maak het bespreekbaar en probeer zoveel als mogelijk zorgeloos plezier te maken.”

   
    Jolanda Janmaat en Suzanne Lankhorst

Meer weten?

 

Voor meer vragen over dit onderwerp kun je terecht in het Bonkelaarhuis. Suzanne en Jolanda helpen je graag verder!

   
   
   
         
         
         
   Het Bonkelaarhuis 
     
  Thema's   
     
  Opgroeien en opvoeden   
  Hulpverlening  
  Ouder worden  
  Werk & dagbesteding  
  Een veilig thuis  
  Wonen en huishouden  
  Financieel & juridisch  
  Nieuw in Sliedrecht  
  Mantelzorg  
  Vrijwilligerswerk  
  Activiteiten  
 


     
  Neem contact met ons op!  
     
  Locatie  Het Bonkelaarhuis   
    Bonkelaarplein 7   
    3363 EL Sliedrecht   
  Telefoon  0184 - 420 539  
  Mail  info@bonkelaarhuis.nl     
     
     
  Openingstijden  
  Maandag tot en met vrijdag  
  tussen 08:30 uur en 17:00 uur  
     
 
   
  © BONKELAARHUIS - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN PRIVACY          DISLAIMER          KLACHTENREGELING