Het Bonkelaarhuis HOME          ACTUEEL          OVER ONS          VACATURES          CONTACT Facebook  Instagram  Linkedin    
             
    Je bent hier:  Home  »  Opgroeien en opvoeden  »  Vaccinaties      
    Vaccinaties

Vaccinaties

Alle kinderen in Nederland kunnen gratis worden gevaccineerd. Dat gebeurt via het Rijksvaccinatieprogramma van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het Rijksvaccinatieprogramma wordt uitgevoerd door de jeugdgezondheidszorg.


   
   
     
   

Veelgestelde vragen over vaccinaties 

Waarom is vaccineren belangrijk?

Met vaccinatie bescherm je jouw kind tegen 12 infectieziekten die vaak zeer besmettelijk zijn en vooral bij jonge kinderen ernstige gevolgen kunnen hebben. Denk aan mazelen, kinkhoest of meningokokken. Ook draagt vaccinatie bij aan de groepsimmuniteit tegen deze ziekten. Wanneer veel kinderen zijn ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, komt deze ziekte minder vaak voor. Ook kinderen die niet ingeënt zijn, lopen dan minder risico de infectieziekte te krijgen. Om deze groepsimmuniteit te creëren en te behouden is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen ingeënt zijn.

Tegen welke ziekten wordt gevaccineerd?

Met vaccineren bescherm je jouw kind tegen 12 ernstige infectieziekten. De eerste vier jaar ontvangen kinderen vaccinaties op het consultatiebureau. Dit gebeurt op de leeftijd van:

•   3 maanden: DKTP-Hib-HepB (difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekte en hepatitis B)
•   5 en 11 maanden: DKTP-Hib-HebB en Pneu (difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekte,
     hepatitis B en pneumokokken)
•   14 maanden: meningokokken ACWY en BMR (bof, mazelen en rode hond)
••   4 jaar: DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en polio)

Krijg ik tijdens mijn zwangerschap de 22-weken prik?

 Het Rijksvaccinatieprogramma voor je baby begint al tijdens de zwangerschap. Als je 22 weken of langer zwanger bent, kun je bij ons gratis een prik tegen kinkhoest halen: de 22-wekenprik. Hiermee is je kind gelijk vanaf de geboorte tegen deze ernstige ziekte beschermd.

Welke vaccinaties volgen er tijdens de periode op de basisschool?

In het jaar dat je kind 9 jaar wordt ontvang je een uitnodiging voor de laatste prikken tegen BMR (bof, mazelen, rode hond) en DTP (difterie, tetanus, polio). Deze twee prikken zorgen voor een goede, langdurige bescherming tegen deze ziekten. De meeste prikken krijgen kinderen als ze jonger zijn, maar ook vanaf 12 jaar geven wij vaccinaties. Meisjes worden op 12-jarige leeftijd uitgenodigd voor een vaccinatie tegen HPV (baarmoederhalskanker). Daarnaast krijgen jongeren op 14-jarige leeftijd een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken ACWY. Schoolgaande kinderen worden automatisch uitgenodigd voor een groepsvaccinatie in de buurt via het RIVM.

Mijn kind heeft last van de vaccinaties. Wat kan ik doen?

Wat vervelend dat je kind last heeft van de vaccinatie(s). Wil je graag tips over wat je in dit geval voor je kind kunt doen, kijk dan op: www.opvoeden.nl/reactie-op-de-prikken-3195/ of op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/bijwerkingen

Ik twijfel over het vaccineren van mijn kind. Waar kan ik meer informatie vinden?

Stel je vraag aan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op de JGZ locatie in Het Bonkelaarhuis. Je kunt ook meer informatie vinden op www.rijksvaccinatieprogramma.nl en op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/twijfels

   
    Bonkelaarhuis

Meer weten?

 

Indien het antwoord op je vraag hier niet bij staat, kun je ons mailen o.v.v. je woonplaats en het burgerservicenummer (BSN) van je kind: contact@jongjgz.nl  (voor kinderen 0-4 jaar) vaccinaties@jongjgz.nl (voor kinderen 5-18 jaar) Wij streven er naar deze mail binnen 2 werkdagen te beantwoorden.

   
   
   
         
         
         
   Het Bonkelaarhuis 
     
  Thema's   
     
  Opgroeien en opvoeden   
  Hulpverlening  
  Ouder worden  
  Werk & dagbesteding  
  Een veilig thuis  
  Wonen en huishouden  
  Financieel & juridisch  
  Nieuw in Sliedrecht  
  Mantelzorg  
  Vrijwilligerswerk  
  Activiteiten  
 


     
  Neem contact met ons op!  
     
  Locatie  Het Bonkelaarhuis   
    Bonkelaarplein 7   
    3363 EL Sliedrecht   
  Telefoon  0184 - 420 539  
  Mail  info@bonkelaarhuis.nl     
     
     
  Openingstijden  
  Maandag tot en met vrijdag  
  tussen 08:30 uur en 17:00 uur  
     
 
   
  © BONKELAARHUIS - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN PRIVACY          DISLAIMER          KLACHTENREGELING