Het Bonkelaarhuis HOME          ACTUEEL          OVER ONS          VACATURES          CONTACT Facebook  Instagram  Linkedin    
             
    Je bent hier:  Home  »  Mantelzorg  »  Mantelzorgpunt  »  Ervaringsverhalen      
    Jonge Mantelzorger Joele Moes

Het verhaal van jonge mantelzorger Joële Moes

Joële, een spontane 16-jarige tiener met als droom scheepsinterieurbouwer worden. Vanwege de zorgen om haar 19-jarige zus en de stress die dat met zich mee brengt, valt het haar niet altijd mee om zich goed te concentreren op school.

   
   
     
   

 

Joële’s zus heeft PDD-NOS (autisme) en een Taalontwikkelingsstoornis (TOS). De communicatie met haar zus verloopt daardoor moeizaam en zorgt nog al eens voor wat ruzie thuis. Joële probeert haar zus te lezen, in te schatten wat ze wel of niet kan zeggen en doen, maar dat is erg moeilijk. Het liefst ontwijkt ze haar zus en is ze liever niet thuis.

Ze ziet dat de situatie ook invloed heeft op haar moeder en daar maakt ze zich ook zorgen om. Dat maakt ook dat ze voor zo min mogelijk problemen probeert te zorgen voor haar ouders. De school, waar kinderen en jongeren voor het grootste deel verblijven, is dan ook de uitgelezen plek om erover te praten vindt Joelle.

Een aantal docenten weten van haar situatie. “Bij mijn mentor kan ik terecht. Het heeft wel een tijdje geduurd, voordat ik hem in vertrouwen nam. Een andere leraar had zij eerder in vertrouwen genomen. Met hem had ik een klik. Hij heeft een goed gevoel voor humor, maar kan ook serieus zijn. Ook een andere docent voelde precies aan wanneer het niet goed met mij ging.”

De meeste vrienden weten het niet. Er is 1 vriendin die weet er van en woont in Waddinxveen. Maar ook met haar bespreek ze het liefst niet de thuissituatie. “Ik wil vooral leuke meidendingen doen met vrienden. Thuis is thuis. Er is ook een gezinscoach in het gezin door de problemen van mijn zus. Ze is er ook voor mij. Maar ik wil juist de situatie thuis ontvluchten en de link tussen de gezinscoach en mijn zus is te groot.”

Het helpt Joële om twee keer per week te sporten, tienerfitness. Door met een groep van haar eigen leeftijd te sporten kan ze haar negatieve energie en stress kwijt.

Hoewel het praten erover met docenten en het sporten haar helpt, blijft de situatie impact op Joële hebben. Ze hoopt meer afstand van de situatie te kunnen nemen, meer rekening met zichzelf te kunnen houden en minder de drang voelen om een ander te helpen. Maar voor nu hoopt ze 12 juni vooral te horen dat ze geslaagd is en dat te kunnen vieren als een echte tiener.

Tips voor andere mantelzorgers

× Vertel je mentor wat er aan de hand is. Hij/zij kan het doorzetten naar zijn/haar collega’s. Het is handig als docenten het weten. Als jij je niet goed voel in een les, kunnen ze daar rekening mee houden op jouw manier.
× Zorg dat je activiteiten buiten school hebt. Bijvoorbeeld een sport. Even jezelf kunnen zijn bij andere mensen van je eigen leeftijd. Gewoon weer even tiener zijn en alle stress kwijt kunnen.
× Ga een weekje alleen op kamp. Even weg van alles stress thuis, jezelf zijn en je weer gewoon tiener voelen.

Tips aan professionals

× Straal uit dat je te vertrouwen bent en dat als er iets is, je bij jou terecht kan.
× Neem initiatief om te vragen hoe het gaat. Wees niet te zakelijk en werk niet alleen op afspraak.

   
    Jolanda Janmaat en Suzanne Lankhorst

Meer weten?

 

Voor meer vragen over dit onderwerp kun je terecht in het Bonkelaarhuis. Suzanne en Jolanda helpen je graag verder!

   
   
   
         
         
         
   Het Bonkelaarhuis 
     
  Thema's   
     
  Opgroeien en opvoeden   
  Hulpverlening  
  Ouder worden  
  Werk & dagbesteding  
  Een veilig thuis  
  Wonen en huishouden  
  Financieel & juridisch  
  Nieuw in Sliedrecht  
  Mantelzorg  
  Vrijwilligerswerk  
  Activiteiten  
 


     
  Neem contact met ons op!  
     
  Locatie  Het Bonkelaarhuis   
    Bonkelaarplein 7   
    3363 EL Sliedrecht   
  Telefoon  0184 - 420 539  
  Mail  info@bonkelaarhuis.nl     
     
     
  Openingstijden  
  Maandag tot en met vrijdag  
  tussen 08:30 uur en 17:00 uur  
     
 
   
  © BONKELAARHUIS - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN PRIVACY          DISLAIMER          KLACHTENREGELING