Het Bonkelaarhuis HOME          ACTUEEL          OVER ONS          VACATURES          CONTACT Facebook  Instagram  Linkedin    
             
    Je bent hier:  Home  »  Ouder worden  »  Eenzaamheid      
    Ouderenadviseur

Eenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is het een probleem?
Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen. Er wordt weinig over gepraat. Het kan voelen als eigen falen als je eenzaam bent. Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen
die kunnen wijzen op eenzaamheid. Samen kunnen we eenzaamheid wél bespreekbaar maken en er zo ook wat aan doen. Kijk voor meer informatie op www.eentegeneenzaamheid.nl 

   
   
     
   

Veelgestelde vragen over eenzaamheid

Ik voel mij eenzaam. Waar kan ik beginnen om dit te doorbreken?

Neem contact op met het startpunt van het Bonkelaarhuis (0184-420539) en informeer naar de mogelijkheden die er in jouw buurt zijn. Mensen en organisaties zetten zich in ons dorp op allerlei manieren in om eenzaamheid te verminderen en voorkomen. In Sliedrecht hebben we deze krachten gebundeld in het netwerk Kom Erbij in Sliedrecht.

Wat is Kom Erbij in Sliedrecht?

In Sliedrecht komt al jaren een lokale coalitie bij elkaar om zich in te zetten rondom het thema eenzaamheid. Dit is een netwerk van organisaties die vanuit een lokale aanpak zich richten op het gemeenschappelijk belang om het taboe rondom eenzaamheid te doorbreken. We zullen als organisaties steeds zoeken naar hoe we nieuwe, slimme en effectieven verbindingen kunnen maken op het voorkomen en bestrijden van chronische eenzaamheid.

Hoe wordt eenzaamheid in Sliedrecht tegen gegaan?

In 2019 heeft de werkgroep een breed gedragen visie, missie en bijbehorende doelstellingen opgesteld. Dit staat beschreven in het visiedocument ‘Erbij in Sliedrecht’. Dit document vormt elk jaar de basis van het werkplan. De lokale coalitie heeft zich georganiseerd in een binnen- en buitencirkel en werken samen aan het werkplan om eenzaamheid tegen te gaan.
Inwoners, ondernemers, verenigingen en gemeenschappen nodigen we uit om zich aan te sluiten bij het netwerk de buitencirkel van Kom Erbij in Sliedrecht. We zien dat er voor een ieder, op zijn eigen plek, binnen het thema eenzaamheid nog veel gezondheidswinst te behalen valt. Door ervaringen te delen en ons aanbod te onderzoeken kunnen we krachten bundelen en komen tot een krachtige afgestemde aanpak voor eenzame jongeren, volwassenen en ouderen.

Ervaringsverhalen

Lees hier de verhalen van inwoners van Sliedrecht
- René wonend bij De Hooghe Dijck

Wat kan ik als inwoner doen om mijn steentje bij te dragen?

Heb je een familielid, vriend of buur die zich misschien eenzaam voelt? Bedenk dan dit: er is altijd wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen. Een steuntje in de rug kan veel betekenen!
Wist je dat vrijwilligerswerk doen helpt om eenzame gevoelens te verminderen? Wellicht is het een goed idee om samen met diegene vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat maakt voor hem of haar de stap kleiner. En jij bent verzekerd van betrokkenheid, enthousiasme en plezier. En daar draait het om. Denk aan een sportclub, buurthuis of zorg- en welzijnsinstelling bij jullie in de buurt.
Via Sliedrecht Doet vind je organisaties die in Sliedrecht actief zijn met vrijwilligers.

Wat kan ik bijdragen aan de buitencirkel?

Er zijn inwoners met ervaringsdeskundigheid als het gaat om eenzaamheid. De buitencirkel wordt per thema uitgenodigd om mee te denken in de kansen en mogelijkheden die er binnen Sliedrecht zijn. Een ervaringsdeskundige belicht een thema wellicht vanuit een andere hoek wat het netwerk weer tot nieuwe inzichten doet laten komen.
Ondernemers kunnen heel goed een signalerende rol hebben in onze maatschappij. Zij komen met andere doeleinden bij de mensen over de vloer of merken in hun dienstverlening een kink in de kabel op. In het netwerk van de buitencirkel komen al deze verschillende partijen samen om elkaar te leren kennen en het brede diverse aanbod in Sliedrecht nog slimmer aan elkaar te kunnen verbinden.

Hoe meld ik mij aan voor de buitencirkel?

Stuur een email met je gegevens naar d.korevaar@bonkelaarhuis.nl
Vanuit het Bonkelaarhuis worden de randvoorwaarden gecoördineerd en de beweging en energie binnen de coalitie aangejaagd. De acties, activiteiten, de ambitie en ideeën ontstaan vanuit de betrokken partijen, alsook de gezamenlijke uitvoering.

   
   

Meer weten?

 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden of wil je een afspraak maken, neem dan contact op met Het Bonkelaarhuis op het nummer 0184 – 420539. Je kunt vragen naar Deborah.

   
   
   
         
         
         
   Het Bonkelaarhuis 
     
  Thema's   
     
  Opgroeien en opvoeden   
  Hulpverlening  
  Ouder worden  
  Werk & dagbesteding  
  Een veilig thuis  
  Wonen en huishouden  
  Financieel & juridisch  
  Nieuw in Sliedrecht  
  Mantelzorg  
  Vrijwilligerswerk  
  Activiteiten  
 


     
  Neem contact met ons op!  
     
  Locatie  Het Bonkelaarhuis   
    Bonkelaarplein 7   
    3363 EL Sliedrecht   
  Telefoon  0184 - 420 539  
  Mail  info@bonkelaarhuis.nl     
     
     
  Openingstijden  
  Maandag tot en met vrijdag  
  tussen 08:30 uur en 17:00 uur  
     
 
   
  © BONKELAARHUIS - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN PRIVACY          DISLAIMER          KLACHTENREGELING